SUMRI HIGH CLASS: Kører på de fleste strækninger i Tanzania, dog ikke alle dage på de mindst fremkommelige strækninger. Man bliver altid mega glad, når man ser en SUMRY bus, da de er malet i alverdens neonfarver, og på de store veje er busserne i ret god stand, jo længere ud på landet du kommer, jo dårligere bliver vejene og jo dårligere bliver busserne. SUMRY kører sjældent til tiden, da der ofte er et eller andet, der skal ordnes på bussen inden afgang. Man får på de lange afgange noget at spise og drikke i bussen, bolcher, en kage, vand eller måske en sodavand, det er da HIGH CLASS! SUMRY er ret populært, så det kan være svært at få billetter til en afgang den følgende dag, hvis du ikke er indstillet på at få en ståplads i midtergangen, hvilket altid kan lade sig gøre.
HOOD: HOOD tog os fra Iringa til Arusha, hvilket er en meget lang tur på 14 timer. Vi dummede os noget, på denne tur, da vi ikke købte noget at spise, da der var mulighed for det. Pausen lå blot nogle timer efter afgang fra Iringa og vi havde medbragt brød og bananer, men det skulle vise sig at vores brød var blevet omdannet til smuler i Anders’ taske og bananerne ikke var særlig modne, så det blev en dag på ikke ret meget mad. Vi lærte, at man altid skal købe mad, når der er mulighed for det, og man skal altid tisse, når der er mulighed for det, for du ved aldrig, hvornår den næste mulighed byder sig, en lektion vi tog med os på resten af vores tur. HOOD har et ry for at køre som en brækket arm, jeg synes bestemt, at det ry holder, vi var vidner til meget hurtig kørsel, hasarderede overhalinger op bakke osv., så jeg var en smule glad det blev mørkt, og jeg ikke kunne se chaufførens kørsel. Vi havde dog god benplads, og der var ikke for mange med i bussen. Døren kunne dog ikke lukke.
MUHAMMAD CLASSIC: Vi skulle være på busstationen kl. 5.30 for at komme med vores bus til Tabora, den tidligste afgang vi prøvede. De spillede mega højt musik allerede fra den tidlige morgenstund, tanzaniansk popmusik og Bob Marley. Det skulle vise sig at blive en meeeeeeeeeeeeget lang bustur, da vi kørte på en ret stor sten og fælgen på et af baghjulene blev ret så skævt. De skiftede hjulet med et eller andet, men det må stadig ikke have være helt godt for i Singida, hvor der var frokostpause, som plejer at være en pause på 10 min, holdte vi i 2 timer, da bussen endnu en gang skulle ordnes. De mekaniske problemer betød, at den bus, vi skulle have været med fra Nzega (116km nord for Tabora) var kørt, og vi kunne altså ikke nå Tabora samme dag!!
ALLYs: Bussen til Tabora kørte kl. 6, så endnu engang skulle vi tidligt op, man skulle tro vi var ved at være vant til det nu, men det er altså som om, det ikke rigtigt bliver nemmere. Bussen var i vildt dårlig stand, vi fik med jævne mellemrum ting, der dryssede af loftet, ned i hovedet, og vinduet, vi sad ved, var løst så det larmede bare mega meget.
SHAKILA: Vi gjorde brug af deres service fra Tabora til Sikonge, en tur på et par timer. Vi oplevede, at det var til at få pladser, selvom man køber billetter få timer før afgang. Man kunne få lov til at sidde på sit sæde alene, da de ikke lukkede flere ind end godt var. På busstationen i Sikonge var de dog nødt til at have værktøjskassen frem for at reparere noget på bussen, men det generede jo ikke os, da vi var kommet sikkert frem til vores bestemmelsessted.
AIRBUS: Dette selskab benyttede vi for at komme fra Sikonge til Mpanda. Det er ikke de mest oplyste mennesker, de har ansat på billetkontoret i Tabora, det var i hvert fald umuligt at få dem til at fortælle os, hvilke veje eller byer, vi ville passerer på vej til Mpanda. Det kort vi var udstyret med havde nemlig ingen veje mellem Tabora og Mpanda, så vi ville bare sikre os, men det kunne de altså ikke hjælpe med.
Hvis du ikke står på i den by hvor bussen starter fra, kan du ikke være sikker på at dine tasker, lige meget hvor store de er, kan være i bagagerummene, vi måtte i hvert fald have vores ind i bussen. For at komme ned på vores pladser, heldigvis på 2. række, måtte vi kravle hen over tasker og mennesker, der stod i midtergangen, helt oppe under taget, da de havde lukket alt, alt, alt for mange mennesker ind i den bus. Sikke et bøvl og sikke vi grinte!! De første 2 timer sad vi altså med Sophies store taske på skødet, min var længere fremme i bussen, så den har andre haft bøvlet med, og der var vel at mærke 4 mand på et meget smalt 3 mandssæde, for selvfølgelig var der en mand, der mente at der også var plads til ham! Efter et par timer så Sophie, at de tog en taske ud af bagagerummet, og derfor måtte der jo være plads til hendes, så hun så sit snit til sende sin taske ud af vinduet og ind i bagagerummet, hvilket dog resulterede i at hendes taske havde det tykkeste lag af støv, jeg længe har set, da vi så den igen i Mpanda.
Selskabet, eller de mennesker, der solgte os billetter, opererer med et begreb, der i folkemunde kaldes ”Mzungu-bei”, hvilket betyder, at der er en pris for hvide mennesker og en anden for lokale, og dette selvom de eftertrykkeligt forsikrer dig om, at de ikke benytter sig af begrebet. På busturen spurgte vi os lidt frem om, hvor meget folk havde betalt for deres tur og fandt ud af, at de kun havde betalt 18000 i forhold til vores 25000 og blev ret så trætte af, at vi var blevet snydt af de fyre på busstationen. Man bliver bare så træt af, at nogle, bare fordi vi er hvide, synes at de kan snyde os, omregnet til danske kr. var det måske ikke så mange penge, og som en i bussen så frækt gjorde opmærksom på, havde vi selvfølgelig pengene, men det var trods alt omkring en tredjedel af billetprisen. Sophie var dog ret så standhaftig over for buskonduktøren og fik 5000 tilbage til os hver, et vigtigt slag hun vandt der, vi rejste trods alt på samme vilkår som alle andre.
Skrevet 26.6.2011
Det støver noget hernede. |
Bagagen skal nogle gange op på taget |
Bussen bliver repareret. Ikke et sjældent syn! |
Der er altid aaaaalt for mange mennesker med i bussen. |
Hvor mange farver kan en bus males i??? Mange i følge SUMRY! |